Bergvärme i Stockholm – snabb info

Fler och fler husägare i Stockholm har tvingats se över sina omkostnader och detta på grund av att man tvingats låna ganska rejält för att ha råd med huset i fråga. Det vill säga, i och med att priserna ökat så mycket som de gjort under senare år för bostäder i Stockholm så har man också som husägare blivit känsligare för exempelvis en höjd ränta och i detta så innebär det att man också måste vara förberedd.

Något som leder till att man vill spara in pengar på annat och ett av de vanligaste sätten till detta är att man ser över vilken typ av energikälla man har som uppvärmning för sitt hus. Något som är bra – många skulle må bra av att byta och detta sett även ur ett miljömässigt perspektiv.

De lösningar som finns i form av exempelvis bergvärme, jordvärme, sjövärme och/eller frånluftsvärme är nämligen skonsammare mot miljön och ger vår planet bättre förutsättningar. Om vi tittar närmare på en av de mest polulära lösningarna frö husägare i Stockholm – bergvärme – så kan vi rada upp några för- och nackdelar med att ha en sådan energibrunn för uppvärmning av ett hus. Vi gör detta genom några punkter som ser ut enligt följande:

  • Priset. En klar nackdel gällande bergvärme är den höga kostnaden för installation. Man måste borra, man måste gräva, man måste köpa en värmepump anpassad för just bergvärme och man måste dessutom återställa tomten till det ursprungliga skick den var i innan de tunga maskinerna ställdes där. Räkna här med – inklusive rot-avdraget – med en kostnad mellan 120- 150.000 kronor, beroende på hur djupt man måste borra.
  • Effekten. Den kostnad vi nämnde ovan ska dock ställas mot vad man sparar in genom bergvärme. Vi kan här säga att du som husägare i Stockholm kan spara upp till 80% av den årliga räkning du betalar för energi och uppvärmning. Ser man det så – och det ska man också göra – så är bergvärme att anse som en rejäl investering och summan man betalar för denna är enbart initial och något som med råge kommer att betala av sig i takt med åren.
  • Skötsel och säkerhet. En bergvärmepump är i stort sett självgående och ytterst lättskött. Det handlar dock om att välja rätt pump och här gör man bäst i att välja en lite dyrare från ett etablerat märke snarare än att köpa en billig pump som lätt går sönder. Garanti – både på värmepumpen och för arbetet med installationen – är något som du ska kräva om du väljer bergvärme som energibrunn till ditt hus i Stockholm.
3 Sep 2017

Nyhetsbrev

Skriv in din epostadress i fältet nedan för att börja prenumerera.


I fokus

Tre fallstudier på luftning

Tre svenska anläggningar och varför de valde Sorubins lösningar.

Läs mer


Så funkar det!

Hur kan Sorubins luftare vara så energieffektiva? Och hur fungerar luftningen?

Läs mer


Sorubin i Global Water Intelligence

Läs mer


Sorubin i World Water!

Läs mer

Pressmeddelanden

[2013-12-17] Ny VD utsedd

Lars Engnell Lamhauge utsedd till ny VD för Sorubin. Läs pressmeddelandet

Alla pressmeddelanden