Grundkurs: vad är ström?

Elektrisk ström är sedan länge en så integreraelektricitetd del av våra vardagar att vi knappt ens tänker på det.

Vi låter en duktig elektriker ta hand om jobbet, och tänker inte så mycket på det. Vi använder ström varje dag, när vi laddar mobilen eller tänder en lampa. Vår hjärna skulle heller inte fungera utan el – allt vi tänker och gör styrs av en rad elektriska impulser.

Men vad är egentligen elektricitet? Vetenskapslegenden Thomas Alva Edison, som tog patent på glödlampan, har blivit en symbol, men det var absolut inte han som uppfann ström.

Idag drivs det mesta med el

Efter hans upptäckt har det gått fort och idag drivs det mesta med elektricitet. Till och med bilen, som så länge rullade på fossila bränslen, verkar sakta säkert ta steget mot att bli eldriven.

Enkelt uttryckt finns det två sorters ström: likström och växelström. AC/DC som hårdrockaren känner till det.  

  • Likström, som man bland annat får från batterier, har alltid samma riktning.
  • Växelström är den ström som vi får genom uttaget i vägen. Den kommer från ett kraftverks surrande turbiner och byter därför ofta riktning i hög hastighet. 

Elektronerna hoppar fram och skapar energi

Om man tittar lite närmare in i en strömförande kopparledning så är den elektriska strömmen fristående elektroner som hoppar från kopparatom till kopparatom genom ledningen.

Det är elektronerna som bär på energin som får skärmen att lysa på iPhonen. I samma telefon sipprar elektronerna ut från batteriet, som fungerar som ett litet kemiskt kraftverk. Elektronerna förhindras att gå rakt ut genom batteriet och fördelas istället ut och driver telefonens olika funktioner.  Denna process påminner på sätt och vitt om vatten som flyter ned från ett vattentorn och vidare ut i ett nät av vattenrör - kallat VVS.

Elektrisk ström mäts i ampere, varav en är den totala styrka som en modern mobiltelefon idag laddas med.

Våra hjärnor styrs av el

Ström ger inte bara liv till alla elektroniska prylar som betyder så mycket för våra vardagsliv. Strömmen styr dessutom oss själva, via en symfoni av elektriska impulser. Minnet och kroppens lemmar styrs av dessa impulser. Våra hjärnor och nervsystem består av obegripligt många neuroner (nervceller) som hanterar sinnen som syn och känsel samt även bland annat inlärning.

Nervcellerna kommunicerar med varandra genom att skicka små elektriska signaler med enormt hög hastighet. Forskarna har bra kunskaper om de enskilda nervcellerna, men det finns fortfarande mycket att lära om det enorma nätverket av elektriska impulser som skapare vår förmåga att tänka och ha känslor.

10 Mar 2017

Nyhetsbrev

Skriv in din epostadress i fältet nedan för att börja prenumerera.


I fokus

Tre fallstudier på luftning

Tre svenska anläggningar och varför de valde Sorubins lösningar.

Läs mer


Så funkar det!

Hur kan Sorubins luftare vara så energieffektiva? Och hur fungerar luftningen?

Läs mer


Sorubin i Global Water Intelligence

Läs mer


Sorubin i World Water!

Läs mer

Pressmeddelanden

[2013-12-17] Ny VD utsedd

Lars Engnell Lamhauge utsedd till ny VD för Sorubin. Läs pressmeddelandet

Alla pressmeddelanden