Att jobba som elektriker i Norge
Många i Sverige – oavsett yrkesgrupp – väljer att åka till Norge för att arbeta. För de flesta handlar det nog om de höga lönerna, men att landet upplevs som trevligt och bra är även det viktigt för många. Det är därför inte särskilt förvånansvärt att många tar sig dit i hopp om ett arbete. En annan anledning kan vara att man har arbetat en längre tid som elektriker i Stockholm eller en annan svensk stad och helt enkelt vill ha ett miljöombyte.
Tar man sig till Norge och söker arbete som elektriker har man goda möjligheter till både jobb och en riktigt bra lön. Dock krävs det att vissa saker ordnas först. Det viktigaste är troligtvis att gå ett godkännande från Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).
Bli godkänd av DSB
För att få ett godkännande från DSB krävs det först och främst att du har yrkesbevis i Sverige. Du behöver alltså ha gått gymnasiet med inriktning el, eller tillskansat dig kompetensen på annat behörigt sätt, exempelvis genom vuxenskola. Därutöver krävs det praktik med erfarenhet av yrket i fem år. Det är alltså först efter att ha jobbat som behörig elektriker en tid, som du kan få ett godkännande av den norska myndigheten.
Har du däremot ECY-certifikat eller BB1-behörighet räcker det med endast två års erfarenhet av yrket. Det är bra att känna till att det dröjer ungefär ett kvartal – fyra månader innan DSB ger dig svar på din ansökan. Med den förhållandevis långa handläggningstiden är det viktigt att du gör din ansökan rätt från början. Behöver den kompletteras finns risk att det tar ännu längre tid än så.
Lönen
Lönen för norska elektriker är avsevärt högre än den som svenska elektriker åtnjuter. Jobbar du till exempel som elektriker i Oslo, har du en ganska bra mycket högre lön än en elektriker i Stockholm. Märk väl att det endast handlar om snittlöner och att de skiljer sig åt beroende på bland annat erfarenhet och firma.
Snittlönen för norska elektriker ligger på 38 100 norska kronor, vilket motsvarar strax över 41 000 svenska kronor. Den svenska lönen ligger i snitt på 29 000 kronor. Det är alltså inte förvånande att elektriker i till exempel Stockholm (gäller givetvis andra städer än Stockholm också) är sugna på att byta både stad och land.
Sök skattekort och få D-nummer
När du väl har fått jobb i Norge behöver du ansöka om skattekort och få ett D-nummer innan anställningen kan påbörjas. Det här gäller dock bara om du aldrig tidigare arbetat i Norge, eller inte gjort det under de senaste två åren.
För att få ett skattekort behöver du personligen uppsöka ett skattekontor där personalen gör en ID-kontroll på dig. Ska du arbeta i större städer som Oslo och Stavanger finns särskilda kontor för utländska arbetare. Du behöver ha med dig giltig legitimation och papper som styrker den erbjudan du fått om en anställning i landet.
Andra inlägg
- Laddstolpar för bostadsrättsföreningar ökar värdet
- Effektiv batterilagring för solceller
- IMD – en energirevolution för moderna bostadsrättsföreningar
- Solceller ger en ljus framtid med hållbar energi
- Eljour Eskilstuna - vanliga frågor
- Experttips för elinstallationer och energieffektivitet i Falun
- Solceller Göteborg - en trygg investering?
- Vem ringer man – elektriker eller medium i Norrtälje?
- Energideklaration inför försäljning av hus
- Kontorsbelysning i Stockholm