Byt fönster och spara energi

Vi ska ju alla bli miljömedvetna och handla mer eller mindre med tanke på miljön. Frågar du en miljöpartist är det inte bara frågan om en trend, som alla andra. Däremot lär hen svara att detta har kommit för att stanna. Dagens generation ungdomar är mer miljömedvetna än vad vi var som var unga på 1980- och 90-talet. En av de mest energisparande åtgärder man kan göra är att skaffa tätare fönster. Det är den enskilt mest effektiva åtgärden för att inte slösa på jordens resurser. Förutom uppvärmning av husen med hjälp av fossil förbränning är bilarna och flygen bovarna i miljödramat. Vi får hoppas att vi ser fler elbilar och flygplan som går på el i snabb takt. Annars är det ute med hela vår planet.

Dagens fönster görs tätare än förut

De moderna fönster vi ser tillverkas i dag är tätare än de gamla fönster som tillverkades under förra seklet. De gamla träfönster vi hittills har använt har inte varit gjutna på samma sätt som de fönster som tillverkas idag. Skulle man täta de fönstren var man tvungen att skaffa ett tredje glas. Det behövs inte längre på dagens fönster. De tätaste fönster som finns på marknaden just nu är PVC-fönster. De är hållbara, så gott som underhållsfria och miljövänliga, om man ska tro fönstertillverkarna.

Fönstren behöver inte underhållas

Dagens moderna fönster behöver heller inte underhållas på samma sätt som förut, vilket i sig är en vinst för miljön då man inte behöver skaffa målarfärg, inte behöver ersätta de gamla träramarna och listerna som förut. Allt som kräver ny tillverkning är en påfrestning för miljön. Det bästa är ju att kunna återvinna och det är vad dagens fönstertillverkare gör. De tar mer och mer tillvara på återvunnet material då de gör nya fönster vilket är välkommet.

Fönster har lite annan funktion än tidigare

Numera har vi hela väggar i glas istället för annat material. De moderna arkitekterna har valt glas som fasad. Tänk på huset där Svenska dagbladet huserar, eller tidningen Helsingin Sanomat i centrala Helsingfors, som har hela fasaden i mörkt fönsterglas. Det är modernt, snyggt och estetiskt tilltalande. Samtidigt har vi också upptäckt att vi människor behöver solljuset för att må bra och arbeta effektivt. Allt fler ritar in stora fönster just av denna anledning, vilket lägger nya krav på fönstertillverkarna. De behövs i andra material och andra funktioner. Att öppna fönster på nya sätt och inte bara rakt inåt eller utåt.  De nya sideswingfönster kan öppnas och svängas i nästan 360 grader, vilket ger att de är lättare än förut att tvätta. Fönstertvättarna behöver varken hänga ut genom fönstret, eller avlägsna alla föremål då fönstret ska svängas inåt. Funderar du att byta till miljövänliga fönster läs mer här.

27 Dec 2017

Nyhetsbrev

Skriv in din epostadress i fältet nedan för att börja prenumerera.


I fokus

Tre fallstudier på luftning

Tre svenska anläggningar och varför de valde Sorubins lösningar.

Läs mer


Så funkar det!

Hur kan Sorubins luftare vara så energieffektiva? Och hur fungerar luftningen?

Läs mer


Sorubin i Global Water Intelligence

Läs mer


Sorubin i World Water!

Läs mer

Pressmeddelanden

[2013-12-17] Ny VD utsedd

Lars Engnell Lamhauge utsedd till ny VD för Sorubin. Läs pressmeddelandet

Alla pressmeddelanden