Kan du ha rätt till ersättning?
Idag så söker många aktivt efter nya sätt att värma upp sina hus och genom att byta energikälla så har man också goda möjligheter att dels bidra till en bättre miljö och dels också tjäna ganska mycket pengar på köpet. Att byta från exempelvis en äldre oljepanna till bergvärme kan spara så mycket som 80% av den årliga kostnaden för uppvärmning - något som också många återförsäljare av bergvärmepumpar lovar.
Hur ser det då ut i verkligheten? Klart står att bergvärme är ett ypperligt alternativ som - genom att använda lagrad energi från berggrunden - kan innebära stora miljömässiga förtjänster och samtidigt spara i den höga kostnaden. Klart står dock också att bergvärme inte passar alla och att många privatpersoner - i och med detta - känner sig lurade och kontaktar en advokatbyrå för att dra exempelvis installatören eller återförsäljaren inför rätta.
En geoteknisk undersökning är billigare än en advokatbyrå
Vårt råd i detta är att man besinnar sig lite och därmed också sparar en del pengar - en advokatbyrå är inte gratis. I många fall så har man själv gjort stora fel initialt och dessa kan man exempelvis inte lasta en leverantör för. Installationen kan vara perfekt utförd och borrhålet kan vara dimensionerat för hushållet - trots det kan ändå bergvärmen kosta mer än vad det smakar.
Något som ofta beror på att man missat att undersöka vilka förutsättningar man har för att få maximal effekt av sin bergvärme. Gällande kostnaden så skenar en stor del av denna iväg redan vid borrningen - ju djupare man borrar, desto högre blir också kostnaden.
Det kan man undvika genom att genomföra en noggrann geoteknisk undersökning innan man anlitar ett företag för borrning, för installation och för själva köpet av en bergvärmepump. Det är inte gratis - men det är definitivt billigare än att anlita en advokatbyrå och driva en, i stort sett, hopplös process.
Bergvärme och andra alternativ
Vi nämnde att borrningen är den post som kostar mest pengar för bergvärme. Vi anser att man ska försöka få till en rimlig uppskattning av hur djupt man måste borra - och att man också ska vara beredd att dra i handbromsen och se över andra alternativ om kostnaden visar sig blir för hög. Uppskattningsvis så brukar man säga att bergvärme ska kosta någonstans mellan 70-120.000 kronor att installera.
Överstiger summan detta så bör man se över andra alternativ - kanske kan jordvärme, sjövärme eller frånluft vara ett bättre alternativ? Dessa sänker förvisso inte kostnaderna på samma sätt - men å andra sidan tar det också kortare tid innan de börjar löna sig. De är betydligt billigare att installera än vad bergvärme är.
Behöver du ändå en advokatbyrå?
Naturligtvis så finns det även fall där man exempelvis fått ett undermåligt jobb utfört eller en undermålig produkt levererad. Dessa kan man definitivt ta vidare, kontakta en advokatbyrå och driva en rättslig process för att bli ersatt för.
Det är dock en stor skillnad mellan att få en undermålig bergvärmepump installerad och få en fullt fungerande sådan - men i helt fel geologisk miljö. Det måste man vara medveten om. Köper du en värmepump så ska denna naturligtvis fungera och om inte så ska du blir ersatt; men då ska det utan tvekan röra sig om ett materialfel.
Andra inlägg
- Laddstolpar för bostadsrättsföreningar ökar värdet
- Effektiv batterilagring för solceller
- IMD – en energirevolution för moderna bostadsrättsföreningar
- Solceller ger en ljus framtid med hållbar energi
- Eljour Eskilstuna - vanliga frågor
- Experttips för elinstallationer och energieffektivitet i Falun
- Solceller Göteborg - en trygg investering?
- Vem ringer man – elektriker eller medium i Norrtälje?
- Energideklaration inför försäljning av hus
- Kontorsbelysning i Stockholm