Så är det att arbeta som elektriker i Stockholm

Funderar du på ett yrke som elektriker? Eller har du någon i din närhet som funderar på det? Att utbilda sig till elektriker är ingen dum idé alls. Fördelen med ett yrke som elektriker är den relativt korta utbildningen, jämfört med den relativt höga lön du får efter några år i yrket.

Medellönen för en elektriker är mellan dryga 23.000 kronor i månaden (23.969 efter 7 år i branschen) och drygt 26.000 kronor (26.470 kronor efter 28 år i branschen). Lönerna skiftar också utifrån var i landet man arbetar och hur länge man har arbetat i branschen. Överraskande nog var inte lönerna särskilt så mycket högre i storstäderna Stockholm, Malmö eller i Göteborg, än på andra ställen som i landsbygden.

Utbildningen sker på gymnasiet eller komvux

Elektriker utbildar du dig till på gymnasiet, eller på komvux och tar cirka tre år. Med tanke på att alla skolelever som går på gymnasiet endast får studiebidrag, och i stort sett bor hemma, och kan börja jobba direkt efter gymnasiet (utan studieskulder) är det mycket lönsamt att arbeta som elektriker.

Här kan man välja inriktning och arbeta som elektriker inom industri, på anläggningar eller med installationer. Arbetar man som elektriker på någon industri eller anläggning, arbetar man mest med övervakning och med dator. Arbetar man med installationer arbetar man oftast mot privata kunder och installerar elledningar och funktioner i folks hem. De som arbetar med det, brukar vara egna företagare, och debiterar själv, redovisar och betalar sina egna arbetsgivaravgifter. Den som anlitar el-tjänster får dra av på Rot-avdraget, som mest 30 procent av kostnaderna. 

De flesta kunder och företag finns i storstäderna

Det är oundvikligt att de flesta kunderna, industrierna och företagen finns i storstäderna Stockholm, Malmö eller Göteborg. Det är där de flesta jobben finns. De storstäderna har alla sin charm. Stockholm med sitt rika utbud av nöjen, kändisar, skärgård och kultur. Malmö med sin närhet till Danmark, Tyskland och sin närhet till den europeiska kontinenten och Göteborg med sin stora hamn. Väljer man att arbeta i till exempel Stockholm och blir elektriker i till exempel Nacka, och vill jobba som installationselektriker har man många kunder och har lätt för att få uppdrag i närområdet. Som elektriker går det inte år så många timmar att pendla till och från jobbet. Dessutom kan arbetsplatsen skifta från dag till dag. Man arbetar i människors hem. Man kan även hamna att arbeta med installationer på stora byggen, som då tar flera dagar, veckor eller månader.

15 Jun 2018

Nyhetsbrev

Skriv in din epostadress i fältet nedan för att börja prenumerera.


I fokus

Tre fallstudier på luftning

Tre svenska anläggningar och varför de valde Sorubins lösningar.

Läs mer


Så funkar det!

Hur kan Sorubins luftare vara så energieffektiva? Och hur fungerar luftningen?

Läs mer


Sorubin i Global Water Intelligence

Läs mer


Sorubin i World Water!

Läs mer

Pressmeddelanden

[2013-12-17] Ny VD utsedd

Lars Engnell Lamhauge utsedd till ny VD för Sorubin. Läs pressmeddelandet

Alla pressmeddelanden