Tips för en hållbar badrumsrenovering

När det är dags för en badrumsrenovering finns det god anledning att i samband med valen av material och inredning fundera lite över badrummets miljöpåverkan. Om man väljer produkter som minskar badrummets negativa miljöpåverkan, gör man samtidigt ett val som har positiva effekter på privatekonomin. Det finns alltså både miljömässiga och privatekonomiska skäl för en hållbar badrumsrenovering.

Bor du i Stockholm har du ett stort utbud av firmor som utför badrumsrenoveringar att välja bland. Om du är ute efter att göra en miljösmart renovering bör du redan i valet av entreprenör kolla upp hur firma ställer sig till miljömässig hållbarhet. Vissa firmor har en tydligt miljövänlig profil och använder sig bara av utvalda produkter och tekniker. Åter andra firmor kanske inte har en sådan tydlig profil, men är lyhörda för dina önskemål och har vett nog att ta reda på mer om hur de kan göra din badrumsrenovering så hållbar som möjligt.

Keramikplattor till väggar och golv

Till väggar och golv bör man alltid välja kakel och klinker om man är ute efter ett hållbarare badrum. Våtrumsmattor och våtrumstapeter må numera vara funktionsmässigt och estetiskt fullvärdiga alternativ, men ur miljösynpunkt räcker de inte till. Anledningen till detta är att de är tillverkade i PVC-plast som innehåller många giftiga och miljöfarliga ämnen.

Keramikplattor är naturprodukter som andas och är ett bra val i badrummet. Dock ska man tänka sig för innan man installerar golvvärme under dem, vilket så klart är ett bekvämt val. Golvvärme drar mycket energi och är ur miljösynpunkt ingen höjdare. Ett badrumsgolv ska ju dock vara skönt att gå på, så hur gör man då? Ja, det finns flera alternativ. Tjocka mattor på golvet är en populär lösning. Vissa väljer att installera golvvärme men är noga med att stänga av den på sommaren, och driva den vid en lägre temperatur på vintern. Man behöver inte heller lägga golvvärme under hela golvet utan kan välja att lägga den i stråk där man går mest, till exempel mellan dörren och handfatet, duschen, toaletten etc.

Färg

Vill man måla detaljer i badrummet, eller ha kakel upp till brösthöjd och måla resten av väggarna, ska man alltid välja miljömärkt färg. För målning i badrum krävs att den som utför det har våtrumsbehörighet, något som alla badrumsrenoverare bör ha. Många färgtillverkare har hela system för miljövänliga våtrum, från tätskikt till ytskikt. Många badrumsrenoverare i Stockholm väljer ofta ett sådant system att utgå ifrån vid målning eftersom produkterna är framtagna för att användas tillsammans.

Blandare, duschmunstycken och WC-stol

När det gäller vattenförbrukning har det på senare år kommit en stor mängd produkter som verkligen hjälper till med att snåla på vattnet. Dessa är inte nämnvärt dyrare än andra produkter på marknaden, men kan hjälpa dig att spara mycket pengar varje år genom minskad vattenförbrukning. Som ett exempel kan nämnas att den som duschar tio minuter varje dag med ett normalt duschmunstycke och blandare gör av med vatten för 2000:- per år, medan ett energisnålt alternativ minskar denna förbrukning till hälften.

Snålspolande toaletter finns också i många varianter. Från att på 80-talet ha gjort av med 15 liter vatten per spolning är många toaletter nu nere i mellan 2 och 4 liter vatten, något som givetvis har en enorm inverkan på vattenförbrukningen sett över ett helt år.

Renovera för framtiden

Kontakta en bra firma för badrumsrenovering i Stockholm som har koll på miljötänket, eller i alla fall viljan att lära sig mer. En hållbar badrumsrenovering är en investering i det långa loppet även om den kanske blir lite dyrare. Det är värt det, både för din ekonomi och för miljön!

17 Mar 2018

Nyhetsbrev

Skriv in din epostadress i fältet nedan för att börja prenumerera.


I fokus

Tre fallstudier på luftning

Tre svenska anläggningar och varför de valde Sorubins lösningar.

Läs mer


Så funkar det!

Hur kan Sorubins luftare vara så energieffektiva? Och hur fungerar luftningen?

Läs mer


Sorubin i Global Water Intelligence

Läs mer


Sorubin i World Water!

Läs mer

Pressmeddelanden

[2013-12-17] Ny VD utsedd

Lars Engnell Lamhauge utsedd till ny VD för Sorubin. Läs pressmeddelandet

Alla pressmeddelanden