Vanliga frågor och svar om Attefallshus

Många har frågor om vad som gäller för ett Attefallshus och vissa kanske till och med har funderingar om vad det är för något. Det finns en del att reda ut och vi tänkte försöka göra det genom att rada upp några vanliga frågor och svar och därmed också skapa en bättre bild. Enklast blir om vi sätter igång direkt:

Vad är ett Attefallshus? Ett Attefallshus kan antingen vara fristående eller väggfast. Det senare får byggas om 15 meter2 och det förra får byggas om 25 meter2 och med en takhöjd om 4 meter. Användningen bestämmer man själv: det går att bygga ett fristående attefallshus som en ren komplementbostad eller som ett garage, en bastu eller en carport. Bygger man det som en komplementbostad så måste det finnas vatten, avlopp, god förvaring, elektricitet och möjlighet att laga mat. En sådan går att hyra ut.

Vad är speciellt med ett Attefallshus? Det som är slående med byggnationen är att det inte krävs något bygglov. Det enda som behövs är ett startbesked från byggnadsnämnden i den kommun man bor i.

Kan man göra det klimatsmart?

Precis som vid ett vanligt hus så kan man välja klimatsmarta lösningar både gällande material, isolering, elsystem och allting annat. Det är faktiskt en ypperlig byggnad att prova på. Skulle du bygga ett Attefallshus med så klimatsmarta lösningar som det bara är möjligt - och som din ekonomi tillåter - och detta faller väl ut så kan du implementera dessa lösningar till ditt befintliga hus sedan.

Vilka regler gäller? Utöver de regler om yta och höjd som vi nämnde ovan så finns det andra saker att ta hänsyn till. Grannar och tomtgräns exempelvis. Du får inte bygga ett Attefallshus närmare än 4.5 meter från din tomtgräns. Om det skulle komma närmare i förhållande till din granne så kan du få bygga med dennes medgivande och goda minne; skulle du bygga närmare exempelvis en cykelväg så kommer du dessvärre inte att få dispens.

Kan jag köpa en tomt och bygga ett Attefallshus på denna? Ja, det kan du göra - men i det fallet så är du också tillbaka på ruta ett då ett bygglov krävs. Ett Attefallshus är ett komplement till en befintlig byggnad, finns ingen huvudbyggnad så räknas alltså byggnationen som en sådan.

Finns det nyckelfärdiga lösningar? Ja, och det är faktiskt det mest populära alternativet. Det finns ett, i det närmaste, gigantiskt utbud. I alla storlekar, planlösningar, färger och former samt i alla tänkbara prisklasser. Beställer du ett nyckelfärdigt Attefallshus så behöver du bara se till att vatten, avlopp och grunden är klar - resten sköts av leverantören. Förutsatt att du vill använda det som en komplementbostad och således behöver el, vatten och avlopp.

 

4 May 2018

Nyhetsbrev

Skriv in din epostadress i fältet nedan för att börja prenumerera.


I fokus

Tre fallstudier på luftning

Tre svenska anläggningar och varför de valde Sorubins lösningar.

Läs mer


Så funkar det!

Hur kan Sorubins luftare vara så energieffektiva? Och hur fungerar luftningen?

Läs mer


Sorubin i Global Water Intelligence

Läs mer


Sorubin i World Water!

Läs mer

Pressmeddelanden

[2013-12-17] Ny VD utsedd

Lars Engnell Lamhauge utsedd till ny VD för Sorubin. Läs pressmeddelandet

Alla pressmeddelanden