Värde i att låta en elektriker byta elsystem

Även om man kan se att elledningar som löper på insidan av huset har en lång livslängd så kan det finnas ett värde i att byta ut dessa - eller snarare att anlita en elektriker och låta denna sköta bytet i fråga. Detta i synnerhet om två stycken scenarion står framför dig. Vi kan säga att du bor i ett hus i Stockholm och att du i ett rum - exempelvis i köket - vill ha fler uttag; någots om en behörig elektriker hjälper dig med.

“ Att vi idag har ett större behov av eluttag är ingenting konstigt. Vi använder fler maskiner och vi behöver exempelvis ladda både mobiltelefoner och surfplattor. Passa på att låta den elektriker du anlitar byta ut ledningarna på samma gång - höljet kan ha skadats vid arbetet “

Detta är ingenting ovanligt idag - vi behöver mer uttag idag än vad vi gjorde förr; bara i köket så kan man se att mikrovågsugnen, kaffebryggaren, vattenkokaren och mixern behöver el och ibland så används dessa maskiner samtidigt. Till detta ska vi även addera mobiltelefoner, surfplattor och datorer som behöver laddas - kraven på fler uttag har ökat och lyckligtvis så kan en behörig elektriker bistå med att skapa sådana. här skulle vi alltså även vilja slå ett slag för att man byter ut de elledningar som finns i det berörda rummet - köket i det här fallet - och detta då det skyddande höljet kan ha tagit skada; något som kan leda till överhettning och en brand.

Av samma skäl så tycker vi att du som bor i ett äldre hus i Stockholm ska låta en elektriker se över skicket på ditt elsystem. Många bränder har sin start just genom att ledningarnas hölje är så gamla att de torkat ut - någon som kan leda till en överhettning, en brand eller att metallföremål blir strömförande och att du eller medlemmar i din familj skadas.

Allt på en gång eller allt eftersom?

Man ska ha respekt för elektricitet och man bör hålla koll på vilket förmodat skick ledningar och elsystem som finns i ditt hus i Stockholm. Det brukar dock inte vara någon panik i att byta. Vårt råd är att du jobbar lite systematiskt och låter en elektriker byta i rum för rum. Att byta allt på en gång kostar lite mer pengar och kommer att ta ett tag att göra.

För minsta påverkan i er vardag så kan det vara en bättre lösning att byta ledningar någon gång per år. Och - viktigt är att poängtera att en elektriker i Stockholm, naturligtvis, omfattas av Rot-avdraget. Det blir alltså inte så extremt dyrt att få ett säkrare hem.

Eltesta ditt äldre hus i Stockholm

Gällande ett äldre hus så finns det även ett värde i att se hur strömmen fungerar. Äldre hus har ofta sämre system - något som definitivt kan påverka värdet på huset i fråga. Ett eltest kan jämföras med en bilbesiktning och där en behörig elektriker går igenom systemet - efter ett givet standardprogram - samt kartlägger fel och brister.

I många fall så krävs en efterföljande uppdatering av hela systemet. Steg ett är att besiktiga kapaciteten genom ett eltest.

12 Jan 2018

Nyhetsbrev

Skriv in din epostadress i fältet nedan för att börja prenumerera.


I fokus

Tre fallstudier på luftning

Tre svenska anläggningar och varför de valde Sorubins lösningar.

Läs mer


Så funkar det!

Hur kan Sorubins luftare vara så energieffektiva? Och hur fungerar luftningen?

Läs mer


Sorubin i Global Water Intelligence

Läs mer


Sorubin i World Water!

Läs mer

Pressmeddelanden

[2013-12-17] Ny VD utsedd

Lars Engnell Lamhauge utsedd till ny VD för Sorubin. Läs pressmeddelandet

Alla pressmeddelanden