Vill du bo i ett smart hus?

Du har säkert läst om smarta hem i någon flashig tidning med glansigt papper om inredning och hus. Då vet du att har man ett smart hem, har man alltid tillgång till de elinstallationer som man har i det hemmet. Då vet du att du kan släcka spisen, kaffebryggaren eller sätta på diskmaskin eller tvättmaskin när som helst, var du än befinner dig så länge du har tillgång till ett wifi. Du måste ladda hem en viss app för att komma åt dina elinstallerade produkter i ditt hem för att kunna åtgärda allt som använder sig av el i ditt hem. Har du en dörr med elektriskt lås, kan du öppna och stänga dörren på samma sätt som du sätter på och stänger av spisen, kylen eller frysen oavsett var du befinner dig.

Vi är alltmer beroende av el

Systemet med smarta hem innebär helt enkelt att du blir beroende av elektricitet. Vi är nog där alla redan. Tänker man igenom situationen riktigt ordentligt borde det oroa fler av oss; det faktum att vi har gjort oss så beroende av elektricitet för att kunna ha ett fungerande liv. Vad skulle hända om elen försvann? De allra flesta skulle inte kunna laga mat, än mindre värma oss vintertid. Vi skulle inte kunna förvara mat, tvätta eller diska. Allt varmt vatten skulle försvinna. Utan elen skulle vi förpassas 100 år tillbaka i tiden. Skulle ett illasinnat land vilja slå ut den svenska befolkningen skulle det räcka med att bomba några elförsörjande anläggningar och släcka ner våra städer.

Se till att bli egen elproducent

Om vi lämnar det dystopiska scenariot kan vi dock konstatera att det för tillfället finns fler fördelar än nackdelar. Det viktiga för oss, med tanke på vårt beroende av elektricitet vore att se till att vi självständigt kunde producera vår egen el. Så varför inte installera solpaneler till ditt hus? Det är inte särskilt svårt. Det enda du behöver är en leverantör av solpaneler och till exempel en duktig elektriker  i Helsingborg. Tar du kontakt med dessa hantverkare får du all hjälp som du behöver både med installation och dragning av ledningar till en växelriktare eller en inverter.

Så fungerar solpaneler

Du får hem en hel panel med solceller, som fångar upp solljuset och omvandlar det till elektricitet. Du installerar solpanelerna på taket som bör vätta mot söder, alternativt mot sydväst. När du väl har solpanelerna och växelriktare på plats behöver du inte göra så mycket mer. Solpanelerna är underhållsfria. Det du bör göra är att installera en nya mätare i ditt hus. Då räknar den ut hur mycket el som du själv producerar och om du behöver komplettera med el som du kan ta från det allmänna elnätet. Får du ett underskott betalar du för det, får du ett överskott får du betalt. Svårare än så är det inte. Läs mer här om hur du kommer i kontakt med en elektriker i Helsinborg som kan hjälpa dig installera solpaneler på: http://www.elektrikerhelsingborg.com.

11 Jul 2018

Nyhetsbrev

Skriv in din epostadress i fältet nedan för att börja prenumerera.


I fokus

Tre fallstudier på luftning

Tre svenska anläggningar och varför de valde Sorubins lösningar.

Läs mer


Så funkar det!

Hur kan Sorubins luftare vara så energieffektiva? Och hur fungerar luftningen?

Läs mer


Sorubin i Global Water Intelligence

Läs mer


Sorubin i World Water!

Läs mer

Pressmeddelanden

[2013-12-17] Ny VD utsedd

Lars Engnell Lamhauge utsedd till ny VD för Sorubin. Läs pressmeddelandet

Alla pressmeddelanden