Om El- och energiprogrammet - Nacka Gymnasium
Går du i nian och behöver välja inriktning inför gymnasieutbildning? Har du intresse för elektronik, styrteknik, ellära och är intresserad att jobba som elektriker eller svagströmstekniker – då är El- och energiprogrammet något för dig.
Ingår i utbildningen
El- och energiprogrammet i Nacka ger en bred yrkeskompetens med fokus på styrteknik, installationsteknik och elektroteknik. Detta utöver ellära. Utbildningen är uppbyggd på gymnasiegemensamma och programgemensamma ämnen samt inriktningkurser.
De gymnasiegemensamma är ämnen som läses över hela gymnasiet så som svenska, matte, engelska, naturkunskap m.m. Med programgemensamma ämnen menas alla ämnen som samtliga elever på detta program läser. Sista blocket, inriktningskurser, är valbara kurser utifrån elevens intresse och mål gällande framtida yrke.
Bland inriktningskurserna finns exempelvis Elkraftteknik. Kommunikationsnät och Elinstallationer. Här finns även möjligheten att välja Praktisk Ellära.
Med säkerhet i fokus
Att jobba som elektriker innebär att man arbetar inom en bransch med många regler. Främst handlar det om att sätta säkerheten högt vilket gör att säkerhet är något som genomsyrar flera kurser. Därmed är Ellära samt Elektroteknik två grundläggande skolämnen inom utbildningen.
Matte och engelska behövs som grund
I beskrivningen till programmet (på Nacka.se) nämns att ”goda matematikkunskaper är viktiga”. Detta eftersom en stor del av arbetet handlar om att göra matematiska beräkningar. Kravet på engelska har även blivit större med åren. Orsaken är internationaliseringen som gör att produkter och tjänster inte sällan presenteras på engelska.
Praktik
Under utbildningen kommer minst 15 veckor att utföras som praktik. Därmed är eleven hos en elektriker eller annan yrkesgrupp inom branschen och lär sig yrket på plats. På detta sätt får man både tillämpa teoretiska kunskaper samt pröva på yrket. Utöver det skapar ofta praktikperioder möjlighet att få in en fot på arbetsmarknaden.
Lärling och färdig elektriker
När du har klarat av gymnasieutbildningen väntar lärlingstiden. Du är då anställd av en elektrikerfirma eller något annat företag men får under denna tid lägre lön än de andra. Under denna tid förväntas du lära dig yrket, utöver de kunskaper som tagits med från skolan. Efter 1600 timmar lärlingstid är du certifierad elektriker (installationselektriker). Därmed kan du bli anställd på samma villkor som alla andra.
Önskar du istället att studera vidare finns flera högskoleutbildningar samt YH-utbildningar. En väg är exempelvis att gå Elektriska högskolan som ligger i Nyköping. En annan väg är att läsa basåret på KTH vilket sedan är grunden för vidare studier mot att bli ingenjör inom något område. När gymnasieutbildningen väljs finns möjligheten att läsa de kurser som krävs för att sedan kunna läsa vidare på högskolan.
Andra inlägg
- Effektiv och enkel elbilsladdning i BRF
- Laddstolpar för bostadsrättsföreningar ökar värdet
- Effektiv batterilagring för solceller
- IMD – en energirevolution för moderna bostadsrättsföreningar
- Solceller ger en ljus framtid med hållbar energi
- Eljour Eskilstuna - vanliga frågor
- Experttips för elinstallationer och energieffektivitet i Falun
- Solceller Göteborg - en trygg investering?
- Vem ringer man – elektriker eller medium i Norrtälje?
- Energideklaration inför försäljning av hus